недеља, 10. јануар 2016.

TUŽNI MOKRANJAC


Prolazeći centralnim negotinskim parkom, pored biste jednog od najpoznatijih srpskih kompozitora, Stevana Stojanovića Mokranjca, uvek osetim određenu nepravdu koju činimo jednom od najpoznatijih Negotinaca. Uprkos činjenici da se ovo mesto nalazi u samom centru grada, stalno je nekako u zapećku.
I kad su u pitanju "Mokrančevi dani" i kad su u pitanju obeležavanja godišnjica rođenja Stevana Mokranjca.
Tako je bilo i ovog 9. januara, kada je ova bista bila zatrpana snegom i bez ijednog obeležja koje bi upućivalo na to da je 160. godišnjica Mokranjčevog rođenja. Kao i mnogo godina ranije i te večeri sam imao utisak da vidim "tužnog Mokranjca". 
















Za razliku od ovog mesta, Mokranjčev spomenik u dvorištu njegove rodne kuće, bio je obasut buketima cveća. A da je postojalo samo malo dobre volje i malo drugačije organizacije, neki buket je mogao da "zaluta" i pod bistom u centralnom gradskom parku. 






U Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, gregorijanski ili „novi“ kalendar zvanično je uveden 10. januara 1919. godine, kada je Zakon o izjednačavanju starog i novog kalendara, objavljenom u prvom broju „Službenih novina Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca“. Ovim zakonom određeno je da u celoj državi na dan 15. januara 1919. godine po julijanskom („starom“) kalendaru prestaje da važi stari kalendar i da se danom 28. januara 1919. godine, uvodi računanje vremena po „novom“ kalendaru. 
Uprkos ovome, na postamentu Mokranjčeve biste, u centralnom gradskom parku, i dalje su uklesane godine 1855 - 1914. Mislim da bi bio red da godinu Mokranjčevog rođenja uskladimo sa aktuelnim kalendarom. 

Нема коментара:

Постави коментар